ANNEBERG • CAFE & RESTAURANT
ANNEBJERG STRÆDE 2 • 4500 NYKØBING SJ • ANNEBERG@EMAIL.DK
5991 3517

Webmaster:
Erik Hansen
© 2007-2017.
eha@paradis.dk

Opdateret
23. august 2017


ANNEBERG - GLAS OG RESTAURANT


Anneberg fik sit navn i midten af 1600-tallet, da rentemester Henrik Müller overtog stedet og opkaldte det efter sin datter Anna Cathrine.

I 1947 købte J.C. Hempel Annebjerggaard Hovedgaard og byggede i 1954 den engelsk inspirerede hovedbygning på den anden side af Annebjerg Stræde. Hempel var også begejstret for tømmerbakken, hvor Hempel Glasmuseum (indtil 2012 Anneberg Samlingerne) nu ligger - og så, at stedet med den pragtfulde udsigt over Isefjorden ville være yderst velegnet til kulturhus. Han havde sine egne tanker om, hvordan det skulle se ud, og i samarbejde med arkitekten A.P. Birkedal blev huset færdigt i 1965, 50-året for starten af Hempels skibsfarver.

Bygningen symboliserer et skib. Når man kigger gennem det store vindue ud over vandet, skal man forestille sig, at man står på kommandobroen.  Udenfor ses ankeret. Bagude er masten. Oppe på marken bag ved bygningen står skulpturen "Rorgængeren", ligesom parkens øvrige skulpturer udført af billedhuggeren Viggo Jarl.

Hempel ønskede, at gæsterne skulle kunne bydes på en forfriskning. Ønskedrømmen var, at man gennem et panoramavindue kunne nyde udsigten over Isefjorden. De lokale myndigheder var imod, at der blev lavet restaurant, derfor blev lokalerne i første omgang indrettet til kælderrum. Senere fandt man ud af, at en god restaurant ville være en attraktion for området, men da var det desværre for sent at udføre de projekterede panoramavinduer.
Se mere om Hempel Glasmuseum på
www-hempelglasmuseum.dk

Om Anneberg